NL Alert werkt nog niet bij Vodafone en T-Mobile

NL Alert is een nieuw systeem waarbij mensen op hun telefoon een melding krijgen van een calamiteit in Nederland. In een berichtje krijg je dan te lezen wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Ook kun je updates krijgen over de situatie.

NL Alert waarschuwt bij rampen

NL AlertNL Alert werkt door middel van ‘cell broadcasting’, een techniek om berichtjes te sturen zoals we ook kennen van Amber Alert. Nederland is verdeeld in 5000 cellen waardoor alleen mensen in de omgeving van een ramp een berichtje ontvangen met uitleg en instructies. Doordat NL Alert werkt met cell broadcasting blijft de dienst ook werken in het geval van een landelijke sms-storing. Naast dat je een berichtje krijgt via NL Alert gaan uiteraard ook de sirenes aan, waardoor mensen zonder telefoon ook direct weten dat er iets aan de hand is.

Nog niet alle smartphones en providers bieden ondersteuning

Ongeveer 60 procent van de smartphones in Nederland is geschikt voor cell broadcasting en slechts één provider ondersteund de dienst momenteel: KPN. Vodafone en T-Mobile hebben nog geen ondersteuning voor cell broadcasting waardoor NL Alert nog niet werkt als je bij die providers zit. Vanaf februari moet de dienst echter ook werken bij die providers. Dan is er nog het probleem met de smartphones, want 60 procent is natuurlijk niet veel. Dat aantal zal snel oplopen omdat de overheid in gesprek is met verschillende smartphone-fabrikanten. Toestellen als de iPhone en Windows Phone-telefoons zijn echter nog niet geschikt voor cell broadcasting. Benieuwd of jouw toestel al ingesteld kan worden voor cell broadcasting? Check dan de speciale instelhulp!


Tags: , , , , ,