Google wil dat Microsoft de Youtube-app uit de Windows Phone Store haalt

Het loopt al een tijdje niet helemaal lekker tussen Google en Microsoft. Samenwerking tussen de twee lijkt niet helemaal goed te verlopen waardoor er zo nu en dan wat frictie ontstaat. Zo ook nu vanwege de Youtube-app in de Windows Phone Store.

Google eist dat Microsoft de Youtube-app uit de Windows Phone Store haalt

Google vs MicrosoftIn de Windows Phone Store staat op dit moment geen officiële Youtube-app. Google weigert om de een of andere reden een officiële app te maken voor het besturingssysteem van Microsoft. Overigens is het niet alleen een officiële Youtube-app die mist: ook een officiële Gmail-app, Google Maps-app en eigenlijk zo’n beetje alles van Google is niet te vinden in de Windows Phone Store. Waarom? Volgens Google komt het doordat Microsoft bepaalde code niet wil delen, maar Microsoft zelf zegt juist dat Google bepaalde code niet wil delen. Maar verder met Youtube. Microsoft heeft zelf een Youtube-app ontwikkelt en die afgelopen week online gezet. Google is daar niet blij mee en eist nu dat Microsoft de app offline haalt. De reden is dat het in de Windows Phone-app mogelijk is om video’s te downloaden en er worden geen advertenties getoond. Daardoor lopen Google en diens Youtube-partners geld mis en dat is de reden voor de eis.

Microsoft wil best advertenties tonen in de app, maar Google werkt niet mee

Microsoft zegt dat het best advertenties toe wil voegen, maar dat het de benodigde api’s (de code en instructies voor bepaalde functies) niet krijgt van Google en dat het zodoende niks kan. In 2011 klaagde Microsoft al bij de EU dat het geen toegang kreeg van Google tot bepaalde api’s waardoor Youtube-video’s niet opgenomen konden worden in de zoekmachine Bing. Ook weigert Google apps te ontwikkelen voor Windows 8. Het api-verhaal loopt dus al wat langer en om klanten toch tegemoet te komen heeft Microsoft waarschijnlijk besloten om zelf maar een Youtube-app te ontwikkelen, desnoods zonder bepaalde api’s. De vraag is nu echter: wie is er fout bezig? Google of Microsoft?

Waar er twee vechten hebben er twee schuld

Waar er twee vechten hebben er twee schuld en dat verhaal gaat hier ook wel op. Van de ene kant moet Google gewoon toegang geven tot bepaalde api’s omdat het anders onder concurrentiebelemmering kan vallen, maar van de andere kant is het niet netjes van Microsoft om dan maar een app zonder advertenties online te zetten. Het is een enorm lastige kwestie. Youtube is in de afgelopen jaren gemeengoed geworden en er wordt verwacht dat je de dienst overal aan kan, of dat nu op Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry 10 of andere systemen is.

Youtube is echter eigendom van Google en die zou gewoon zelf moeten kunnen beslissen wat ze ermee doen, ook al betekent dat dat je de dienst niet aan kan op bepaalde platformen. Maar waarom zou je als bedrijf je dienst niet op andere platformen uitbrengen wanneer je daar gewoon geld voor krijgt via advertenties? Windows Phone krijgt steeds meer gebruikers en dus zullen de inkomsten door advertenties alleen maar groeien, dus waarom weigert Google mee te werken? Omdat Microsoft met Windows Phone concurreert met Android? Of is er iets anders aan de hand?

Bron: Wired & Ars technica


Tags: , , , ,