Telecomveiling levert 3,8 miljard euro op – Tele2 nieuwkomer

De telecomveiling is ten einde en inmiddels is bekend wat de veiling heeft opgebracht, welke providers er frequenties in handen hebben en welke frequenties ze hebben. KPN, T-Mobile en Vodafone hadden we al, maar Tele2 heeft nu ook frequenties in bezit.

Vier providers in Nederland

providersOorspronkelijk zouden vijf providers meedingen met de veiling: drie bestaande providers en twee nieuwkomers. Uiteindelijk is alleen Tele2 er als nieuwkomer bijgekomen omdat de andere partij, een samenwerking tussen UPC en Ziggo, afgezien heeft door de te hoge kosten. De vier providers hebben allemaal frequenties voor 4g kunnen kopen en in 2013 wordt direct begonnen met de uitrol. KPN begint in februari met de uitrol van een 4g-netwerk, Vodafone begint in de zomer, Tele2 in januari en T-Mobile weet nog niet precies wanneer de uitrol van 4g gaat beginnen. KPN heeft aangegeven in 2014 een volledige dekking te willen bieden.

Veilig brengt meer op dan verwacht

We hadden al het bericht dat de telecomveiling heel wat meer heeft opgebracht dan oorspronkelijk verwacht werd. In eerdere berichten werd nog gesproken over miljarden in plaats van verwachtte 470 miljoen en nu blijkt dat de veiling 3,8 miljard euro heeft opgeleverd. Zowel KPN als Vodafone hebben 1,4 miljard euro betaald voor licenties, T-Mobile heeft 911 miljoen euro betaald en Tele 2 ‘slechts’ 160 miljoen euro. Oorspronkelijk zouden dus ook UPC en Ziggo meegedaan hebben met de veiling, maar de kosten waren dermate hoog dat ze ervan afgezien hadden. De gekochte licenties zijn 17 jaar geldig.

Bron: Agentschap Telecom


Tags: , , ,