Cijfers Samsung: recordwinst, maar smartphonemarkt verzadigd

Samsung heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en die laten een recordwinst zien voor het Zuid-Koreaanse bedrijf. Iets minder positief is het bericht dat de smartphonemarkt mogelijk verzadigd begint te raken.

Samsung heeft rumoerig en succesvol 2012 achter de rug

SamsungVoor Samsung is 2012 het jaar geweest van groei en van successen. Denk aan de Samsung Galaxy S3, Galaxy S3 Mini, Galaxy Note 2 en de Galaxy Note 10.1. Stuk voor populaire toestellen die samen vele miljoenen keren over de toonbank zijn gegaan. Ook heeft Samsung zich in 2012 vaak moeten verdedigen in rechtszaken die ze soms wonnen en soms verloren. Uit de kwartaalcijfers blijkt echter dat de successen toch wel de overhand hebben en dus zorgen voor een recordwinst voor het bedrijf.

Samsung boekt recordwinst

In het vierde kwartaal van 2012 heeft Samsung een totale omzet geboekt van 56,06 biljoen won (39,1 miljard euro) met een winst van 8,84 biljoen won (6,2 miljard euro). Dat is een toename van 10 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en een ongelooflijke 89,3 procent meer dan het jaar eerder. In totaal is er in 2012 201,10 biljoen won (141 miljard euro) omzet geboekt met een winst van 29,05 biljoen won (20,4 miljard euro). De mobiele divisie van Samsung heeft een behoorlijke rol gehad in de goede cijfers en Samsung Mobile Communications is dan ook met 4 procent gegroeid het afgelopen kwartaal.

Smartphonemarkt verzadigd

Ondanks de goede cijfers en recordwinst ging het aandeel van Samsung toch onderuit. Niet vanwege de cijfers, maar vanwege de toekomstverwachting. De computermarkt krimpt en ook de groei van de smartphonemarkt lijkt af te nemen. Veel mensen zijn in de afgelopen jaren overgestapt van normale telefoon naar smartphone waarmee de markt steeds meer verzadigd raakt. Toch is er ook nog goed nieuws voor Samsung wat aandelen en de toekomst betreft. Zo is Samsung verantwoordelijk voor de daling van de waarde van de aandelen van Apple. Beleggers zouden bang zijn dat Samsung de strijd om de smartphonemarkt gaat winnen.

2013 mogelijk erg interessant voor Samsung

2013 kan erg interessant worden, met name door flexibele schermen die eraan lijken te komen. Zo zou de Samsung Galaxy S4 mogelijk al gebruikmaken van flexibel scherm, maar dan niet om zijn buigbare eigenschappen. Mogelijk zullen flexibele schermen in het begin namelijk vooral gebruikt worden als bijna onverwoestbare vervanger voor de veelal erg breekbare schermen die nu gebruikt worden in smartphones.

Bron: The Verge & Emerce


Tags: , , ,