Hoe houdt Samsung nieuwe toptelefoons geheim? Zo dus!

Voor de officiële aankondiging van de Samsung Galaxy S3 waren er nogal wat gelekte foto’s te zien op het internet en ook in het geval van de Samsung Galaxy S4 zijn er al wat gelekte foto’s verschenen. Hoe kan dat? Tijd voor een kijkje achter de schermen!

Tijd voor een ‘geheim’ kijkje achter de schermen bij Samsung

Wanneer er bij een bedrijf aan een hoogwaardig project gewerkt wordt zijn er vaak nogal wat maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat details van het project niet uitlekken naar de buitenwereld. Duidelijke, strikte, strenge regels die ervoor moeten zorgen dat de buitenwereld niet weet waar je aan werkt. Zo ook bij Samsung wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt aan een nieuwe Samsung Galaxy-telefoon zoals de Galaxy S3 of S4. Toch verschijnen er altijd weer foto’s online en dat is niet helemaal ‘per ongeluk’ want Samsung speelt slim in op de geruchten-hongerige media!

‘Ik mag niks zeggen over de Samsung Galaxy’

Ik zeg niks over de Galaxy!Na de aankondiging van de Samsung Galaxy S3 heeft Samsung een artikel online geplaatst waarin gepraat wordt over het geheimhouden van een nieuw product, in dit geval die Galaxy S3. Veel engineers bij Samsung leiden een soort dubbelleven zo schijnt. “Ik krijg zoveel vragen over de Galaxy S3 van vrienden en familie. Maar ik zeg dan ‘vraag me maar niks want dan kan ik ontslagen worden’. Ik zeg ze dan dat ze het product maar moeten bekijken na de officiële aankondiging“, zegt Senior Engineer YoungDoo Jin. Principal Engineer ByungJoon Lee zegt er het volgende over: “Mijn oudste zoon zit in groep 8 (6th grade) en hij wist dat ik had gewerkt aan de Galaxy S en Galaxy S2. Dus ik nam aan dat hij ook wist dat ik aan de S3 zou werken. Elke keer dat er een artikel op het internet stond over de Galaxy S3 vroeg hij ‘Pap! Jij maakt de S3, toch?’, maar alles wat ik kon zeggen dat ik het niet echt wist. Het was heel onhandig.” Senior Engineer YongMin Ha heeft zijn vrouw en kinderen simpelweg niets verteld over zijn baan zegt hij. Ook dat is natuurlijk een optie!

De engineers die aan een nieuwe Galaxy-telefoon werken krijgen dus om de haverklap vragen waar ze (als we hun verklaring mogen geloven) nooit de waarheid op antwoorden, zelfs niet aan vrienden of familie. Maar het gaat verder dan dat want voor een flagship-smartphone is de werkwijze bij Samsung compleet anders dan normaal. Geen teamwork zoals normaal, alles achter gesloten deuren, bewaking en persoonlijk producten afleveren in afgesloten doosjes. Zo is er een apart lab met bewaking bij de deur, vingerafdruk-scanners en dat alles om alleen diegene toe te laten die bevoegd zijn.

Beveiligde doosjes, internationaal reizen en geen foto’s!

Prototypes worden in speciaal beveiligde doosjes gestopt om vervoerd te worden, zelfs al is het om ze te vervoeren door de gangen. Op die manier kan niemand ook maar iets zien van de nieuwe telefoon. Foto’s mogen niet genomen worden en tekeningen mogen niet verstuurd worden. Dit is erg lastig, zeker wanneer je iets moet uitleggen. Uitleg gebeurt dan ook uitsluitend met woorden. Normaal stuurt een bedrijf intern schematische tekeningen en foto’s door om bepaalde problemen uit te leggen en om dat uitsluitend met woorden te doen is enorm lastig.

Dan is er nog het versturen van prototypes naar partners zoals verkopers en providers. Normaal wordt dat gedaan met een koeriersdienst maar in het geval van een geheime Galaxy-telefoon wordt het persoonlijk gedaan. Dat betekent dat sommige medewerkers naar meerdere landen moesten om prototypes af te leveren. Daarbij wordt constant alles in de gaten gehouden zodat er geen lekken ontstaan.

Drie constant veranderende ontwerpen

Het Samsung R&D teamHet wordt nog gekker want bij Samsung maken ze niet maar één ontwerp. Er worden er namelijk drie gemaakt die constant veranderen. Drie prototypes die gemaakt zijn alsof het uiteindelijke producten zijn, alle drie compleet verschillend en dat allemaal in dezelfde tijd. Er zal altijd wel wat lekken, al zijn het maar kleine details, maar op deze manier is de kans groot dat er een ‘nep’ protoype gelekt wordt. “Ik had de leiding over de antenne en normaal maken we een antenne op basis van het uiteindelijke design. Echter, vanwege veiligheidsmaatregelen, moesten we de antenne constant opnieuw maken. We moesten met een nieuwe antenne komen elke keer dat er een nieuw design verscheen. Om eerlijk te zijn was het best vermoeiend en frustrerend“, zegt Senior Engineer BeoungSun Lee. “Er waren vele prototypes en ja, het kost meer tijd en moeite om meer werkende prototypes te maken. Het is nog moeilijker wanneer je deze verstuurd naar verschillende locaties om ze te testen en tegelijkertijd moet je alles geheim houden voor iedereen. Vanwege tijdsdruk moest ik vaak met de helikopter op en neer vliegen. Ik was blij dat we de Galaxy S3 tot het einde geheim konden houden, maar ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe moeilijk het was“, aldus Principal Engineer WooSun Yoon.

Samsung Galaxy S4 zorgt waarschijnlijk weer voor gekkenhuis

Momenteel staat de Samsung Galaxy S4 in de startblokken. Sterker nog, donderdag wordt hij aangekondigd. Het is dus waarschijnlijk weer een gekkenhuis bij Samsung en mogelijk zit de echte Galaxy S4 nog niet tussen alle gelekte foto’s die online verschenen zijn. Dat is mogelijk door de harde inzet van alle medewerkers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van dit nieuwe toestel.

Meld je aan voor de Samsung Galaxy S4 alert en vergelijk als eerste de prijzen!

Tags: , ,