Duurdere Windows Phone-toestellen in prijs gezakt

Duurdere Windows Phone-toestellen zijn in korte tijd flink in prijs gezakt. De HTC 8X, Samsung ATIV S, de Lumia 920 en de Lumia 820 zijn in sommige gevallen zelfs in prijs gehalveerd.

Windows Phone-toestellen flink in prijs gedaald

Windows Phone logo kleinEr is iets vreemds aan de hand in het land van Windows Phone-land. De duurdere toestellen zijn in korte tijd flink in prijs gedaald. In sommige gevallen is de prijs zelfs gehalveerd. Dat telefoons na verloop van tijd goedkoper worden is niet zo heel vreemd, maar de daling bij de Windows Phone-toestellen is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Maar wat is de oorzaak van de prijsdaling?

Veel aanbod, weinig vraag

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken is dat er veel aanbod is maar weinig vraag. Overschot dus. Die overschotten wil je kwijt als fabrikant zijnde dus breng je de prijs omlaag. Maar van Nokia weten we dat het ze het zo slecht nog niet doen en met name de Lumia 920 is lange tijd niet aan te slepen geweest. Maar inmiddels zijn we een paar maanden verder dus wie weet hoe alles veranderd is. Windows Phone 8 als platform blijft overigens gestaag groeien (heeft nu rond de 6 procent van de markt in handen).

Windows heeft ‘vieze smaak’

Windows, het systeem met de blauwe schermen, virussen, vastlopers en meer van dat soort ongein. Waar het vandaan komt weten we niet precies maar Windows heeft voor veel consumenten een vies smaakje. Windows is niet cool en Microsoft ook niet. Waarom? Geen idee, maar iets dat een vies smaakje heeft willen mensen niet hebben.

Nieuwe toestellen op komst

Bij de komt van een nieuw product daalt de prijs van de oude versie vaak. Logisch want waarom zou je je nieuwe product laten concurreren met je oude product? Van Nokia weten we dat de Lumia 925 en Lumia 1020 er aan komen, HTC werkt mogelijk aan een HTC One-variant en Samsung werkt mogelijk aan een Galaxy S4-variant. Als die toestellen binnen enkele maanden op de markt verschijnen is het mogelijk dat ze de prijzen van hun huidige line-up nu al omlaag brengen, mogelijk ook om marktaandeel te vergaren zodat de nieuwe producten meer aandacht krijgen.

Strategie/subsidie van Microsoft

De vierde mogelijkheid is dat Microsoft momenteel een flinke berg geld spendeert om Windows Phone 8-toestellen te promoten. Geld heeft het bedrijf genoeg dus een riante subsidie voor de diverse fabrikanten zou zomaar kunnen. Breng de prijs van de beste toestellen omlaag, meer mensen kopen het, marktaandeel groeit, nieuwe toestellen krijgen meer aandacht en verkopen beter, marktaandeel groeit nog meer, en ga zo maar door. Het is niet eens een gekke optie en het is tevens iets dat je niet in de publiciteit wilt hebben. Niemand wil horen dat je als bedrijf miljoenen dollars aan subsidie geeft om de prijs naar beneden te brengen, want eerlijk is eerlijk: het komt wel wat wanhopig over.

Welke van de bovenstaande opties de oorzaak is van de snelle prijsdaling kan waarschijnlijk niemand zeggen. En misschien is het een combinatie van meerdere opties.

Vergelijk toestellen die draaien op Windows Phone 7 en 8

Tags: , , , , ,