Slaat Apple de plank mis met de iPhone 5C?

Na maanden van geruchten is gisteren dan eindelijk de iPhone 5C aangekondigd. Veel geruchten bleken te kloppen maar op één punt zaten velen er flink naast. De prijs werd geschat op maximaal 450 euro, en dat dat niet klopte werd gisteren pijnlijk duidelijk.

Geen enkel gerucht had de correcte prijs

De iPhone 5C werd door veel mensen gezien als de intrede van Apple in het middensegment. Een iPhone speciaal voor de mensen die wat minder besteden aan hun telefoon. Een iPhone om marktaandeel weg te snoepen van de goedkopere Androids. Om die reden zou Apple de hardware ten opzichte van de iPhone 5 nauwelijks hebben geüpgraded en werd aluminium omgeruild voor kunststof. De prijs werd geschat op 350 tot 450 euro.

iPhone 5S plasticEn toen was daar gisteren de officiële introductie van de iPhone 5C. Veel geruchten bleken te kloppen. Een iPhone van polycarbonaat, verkrijgbaar in diverse kleuren, specificaties redelijk gelijk aan die van de iPhone 5, en een prijs van €599 voor het 16GB-model (prijs voor Nederland nog niet 100% zeker). Bij veel mensen schoot die prijs in het verkeerde keelgat.

Speels uiterlijk, premium prijs

Apple maakt bij de iPhone 5C gebruik van glimmend polycarbonaat en dat geeft al snel de impressie dat het een goedkoper toestel is. Een toestel met een vergelijkbaar ‘probleem’ is de Lumia 920. Gebruikers maakten daarbij melding dat de versie met glimmende afwerking een stuk goedkoper aanvoelde en oogde dan de versie met matte afwerking.

iPhone 5C en 5SDaarbij zijn de kleuren erg ‘speels’ terwijl Apple juist bekend staat om zijn ‘premium’ uitstraling. Maar ondanks die speelse kleuren wordt er wel een premium prijs gevraagd voor de iPhone 5C. De kleuren wordt niet zo moeilijk over gedaan en zelfs het gebruik van polycarbonaat is niet het probleem, maar de prijs die ervoor gevraagd wordt wel. Veel consumenten vinden €599 simpelweg veel te veel voor een toestel dat er niet premium uit ziet.

Wat krijg je voor 100 euro meer?

Wie nog wat geld over heeft kan voor 100 euro extra voor de iPhone 5S kiezen en dan krijg je wél een premium-iPhone voor je geld. Een iPhone met nieuwe features, een nieuwe processor, nieuwe camera en gemaakt van aluminium. Even ter vergelijking:

€699 voor de iPhone 5C 32GB
€699 voor de iPhone 5S 16GB

Je kunt voor 100 euro extra dus het volgend krijgen: 16GB extra óf een daadwerkelijk nieuwe en betere smartphone met nieuwe hardware en functies. Hieruit kun je de conclusie trekken dat de prijs voor de iPhone 5C simpelweg veel te hoog is. Toch jammer want de iPhone 5C ziet er leuk uit en met de juiste prijs zou je prima een nieuwe doelgroep aan kunnen spreken, iets dat nu waarschijnlijk niet gaat gebeuren.

Wat vind jij: is €599 voor de iPhone 5C een prima prijs of had Apple toch echt voor een prijs rond de €400 moeten gaan om de 5C tot een succes te maken?

Tags: , , ,