De overname van Beats door Apple gaat niet zo lekker

Er zijn mogelijk wat problemen wat betreft de overname van Beats door Apple. Diverse bronnen melden dat de overname voor Apple niet zo makkelijk is en dat er nogal een cultuurverschil is tussen Beats en Apple.

Dr. Dre was iets te enthousiast over de overname

Op 9 mei werd bekend dat Apple in een vergevorderd stadium zou zijn om Beats Electronics over te nemen voor 3,2 miljard dollar. Dr. Dre had zelfs een filmpje gepost waarin hij aankondigde de eerste miljardair in de hiphop-wereld te zijn. Daarmee impliceerde hij dat de deal al rond was, maar dat is dus niet zo! Sterker nog, die video heeft voor heel wat tumult gezorgd bij Apple, maar dat is niet het enige dat momenteel speelt.

Apple BeatsJe zou zeggen dat Apple meer dan genoeg geld heeft om 3,2 miljard dollar neer te kunnen tellen voor een overname, en dat klopt waarschijnlijk ook wel. Dit is echter de duurste overname van Apple ooit en het is de eerste grote deal onder leiding van Tim Cook. Er moet dus goed bekeken worden of de overname een goede deal is, want ook al kun je 3,2 miljard dollar wel missen, dat wil niet zeggen dat je het wilt missen. Ook zou Apple nog lang niet klaar zijn geweest het nieuws naar buiten te brengen puur om de reden dat ze niet exact weten wat ze krijgen voor 3,2 miljard dollar. Dr. Dre was echter iets te enthousiast en plaatste op 9 mei deze video online:

Een hoop blijheid, geschreeuw en hiphop-‘vakjargon’ (om het maar netjes te zeggen) maar het komt er op neer dat hij de eerste miljardair in de hiphop-wereld zou zijn, doelende op de deal waar in de media over bericht werd. Door deze video leek het voor velen alsof de deal al rond was maar nog niet officieel bekend was gemaakt. Apple is echter een vrij conservatief bedrijf en deze video zou voor een flinke rel hebben gezorgd binnen het bedrijf. Het verschil in cultuur is hierdoor heel goed te zien. Dr. Dre en Jimmy Lovine zouden voor Apple gaan werken, maar er zouden serieuze twijfels zijn over hun exacte rol binnen het bedrijf. Zo is nog niet bekend of ze permanent bij Apple aan de slag gaan of dat ze als consultanten aan de slag gaan.

Wat krijgt Apple voor 3,2 miljard dollar en wat is Beats waard?

Beats koptelefoonsEn dan om nog even terug te komen op wat Apple precies koopt voor die 3,2 miljard dollar. Het zou ze niet te doen zijn om de populaire koptelefoons maar meer om Beats Music, de streaming-dienst van Beats. Beats Music is echter niet volledig van Beats. Een deel van investering in Beats Music kwam van Len Blavatnik (de eigenaar van de Warner Music Group) en andere investeerders. Momenteel zou nog bekeken worden hoeveel Beats Music waard is, maar aangezien de dienst slechts minder dan 200.000 abonnees heeft (ter vergelijking, Spotify heeft 10 miljoen betalende abonnees) kan het nooit veel zijn. De waarde van Beats Music zou dan ook geschat zijn op 200 miljoen dollar. De vraag die dan overblijft: als Beats Music 200 miljoen waard is en het is Apple te doen om Beats Music, waar is die andere 3 miljard dollar dan voor? Geldkwesties zouden voornamelijk de reden zijn dat de deal nog niet helemaal rond is. Beide bedrijven zijn dus nog volop bezig met onderhandelingen.

Er is dus nogal wat te doen rondom de overname van Beats en als het zo door gaat kan het nog wel even duren voordat de overname helemaal rond is.

Bron: Billboard


Tags: , , , , , , ,