Artikel: Wat is anno 2014 mogelijk met smartphones?

De laatste paar jaar is er op het gebied van smartphones niet heel veel veranderd. De grootste vernieuwing is het gebogen scherm, en dat zie je op maar twee telefoons. Maar wat is er anno 2014 allemaal mogelijk?

Wat is er in 2014 mogelijk met smartphones?

Bovenstaande filmpje is helaas niet wat er anno 2014 mogelijk is, maar biedt wel een leuke blik in de toekomst. Wat er wél mogelijk is gaan we hieronder bespreken.

Sensoren voor iets anders dan sport

In telefoons zitten steeds meer sensoren. Ze houden bij wat de luchtvochtigheid is, hoe hoog je je begeeft, hoe je telefoon gedraaid is, welke kant je op kijkt, je vingerafdruk kan gelezen worden, je stappen kunnen bijgehouden worden en ga zo maar door. Die sensoren kunnen prima gekoppeld worden aan bepaalde functies van een smartphone en dat is ook iets dat steeds vaker gebeurd. Zo worden veel sensoren inmiddels gebruikt voor sportdoeleinden.

Maar wat nou als je bijvoorbeeld de gyroscoop van een telefoon koppelt aan de camera, zodat een video altijd waterpas is én horizontaal. Dat betekent wel dat de camera moet kunnen draaien in de behuizing, maar het zou mogelijk moeten zijn (denken we).

Of stel je bent ergens waar geen internet is, en je telefoon kan aangeven door middel van het meten van de luchtvochtigheid, of er een verhoogde kans is op regen. Zoiets kan best handig zijn als je ergens midden in een bos staat.

Touchscreen op een tafel

Waarom zou je het gedeelte waarmee je een telefoon kunt bedienen beperken tot zo’n ‘klein’ schermpje? Waarom dat gedeelte niet uitbreiden zodat er nooit vingers voor je beeld zitten? Het is al mogelijk, maar alleen via een hoesje. Het zou echter ook prima mogelijk moeten zijn deze techniek in te bouwen in een smartphone. Wanneer je telefoon dan op tafel ligt, of in een docking-station staat, kun je hem gewoon bedienen zonder hem aan te raken! Handig toch?

Modules voor je smartphone

Project AraProject Ara wordt in 2015 op de markt gebracht, maar de technologie is er al. Het idee erachter is prachtig: niet steeds een nieuwe smartphone kopen, maar gewoon het verouderd onderdeel vervangen. Wij zien het hele modulaire idee echter als een accessoire. Als je ergens heen gaat waar je foto’s wilt maken kun je een foto-module plaatsen, als je ergens heen gaat waar geen stroom is kun je een extra stroom-module plaatsen, als je goed geluid wilt plaats je een audio-module. Eindeloze mogelijkheden waarmee je je telefoon oneindig aan kunt passen op basis van bepaalde momenten en scenario’s.

Je accu snel en draadloos opladen

Diverse telefoons kunnen draadloos opgeladen worden maar erg hard gaat het niet met de adoptie van die technologie. Het werkt daarnaast ook niet echt mee dat er momenteel verschillende standaarden zijn. Maar draadloos opladen is maar één deel van het verhaal. Het is namelijk ook al mogelijk om sneller op te laden én om meer capaciteit in een accu te stoppen.

Zo kan de capaciteit van een accu verdrievoudigd worden door zand tot nanodeeltjes te vermalen en daarna te verwerken op een speciale manier. Dat is echter een behoorlijk duur proces. Koppel dat aan een van de technieken om sneller op te laden en je hebt iets waar iedereen helemaal blij van wordt! Snel opladen zonder kabel en een smartphone die het langer dan een dag volhoudt.

Een tweede scherm voor je smartphone

Moto360Pak de smartwatch van Motorola (de Moto 360) en sloop de meeste hardware eruit. Het enige dat het apparaatje moet kunnen is informatie van je telefoon weergeven op het schermpje. Een Bluetooth-verbinding, een schermpje en een simpel chipset zouden voldoende moeten zijn (en natuurlijk een accu). Een soort tweede scherm van je smartphone en niet perse een opzichzelfstaand apparaat. Zo heeft de LG G Watch een Snapdragon 400 (1,2GHz) aan boord, in combinatie met 512MB werkgeheugen en 4GB opslag. Nergens voor nodig! Leuk dat ook die horloges er zijn, maar een soort ’tweede scherm’-smartwatch is een stuk goedkoper en gaat langer mee op één lading.

Het zou helemaal perfect zijn als een dergelijk horloge standaard meegeleverd wordt bij een telefoon, maar dat zien we niet snel gebeuren.

Buig dat schermpje!

De Samsung Galaxy Round en de LG G Flex, dat zijn momenteel de enige smartphones met een gebogen scherm. De techniek is er en het is zelfs al mogelijk om meer onderdelen flexibel te maken. Het is nog vrij duur om dat te doen en massaproductie is nog niet mogelijk voor zover wij weten. Momenteel kunnen we ook niet echt zeggen wat de toegevoegde waarde is van een flexibele smartphone. Mogelijk voelt het juist heel onwennig en goedkoop aan. Maar toch zien we graag dat er meer gedaan wordt met gebogen schermen. Misschien het scherm buigen aan de zijkanten, over de randen heen. Dan heb je extra plaats voor icoontjes, notificaties, knoppen, en ga zo maar door.

Waarom genoegen nemen met 16GB?

Momenteel is 64GB het meeste wat je aan opslag kunt krijgen in een smartphone, maar 256GB is ook al prima mogelijk! Of wat te denken van 1TB? Wat heb je aan 1TB in je telefoon? We hebben werkelijk waar geen flauw idee! Maar als je ziet dat 256GB en zelfs 1TB al mogelijk zijn, dan is 16GB of minder (wat momenteel de standaard is) wel heel erg karig.

Je telefoon bedienen zonder aan te raken

Een nieuwe technologie die we mogelijk dit jaar nog gaan zien is 3D Touch van Nokia. Die technologie zou erg lijken op Kinect van Microsoft en zou bedoeld zijn om je telefoon te bedienen zonder hem aan te raken. Een speciale camera/sensor ziet jouw handen/vingers waardoor jij via bepaalde gebaren je telefoon kunt bedienen. Een soort Air Touch van Samsung, maar dan een stukje geavanceerder.

Het prijskaartje?

We weten nu wat er anno 2014 allemaal mogelijk is, en het zou zomaar kunnen dat er nóg meer mogelijk is. Maar wat zou deze ultieme ‘2014-smartphone’ wel niet kosten? Waarschijnlijk zou het toestel zo duur zijn dat je alsnog voor een normale smartphone zou kiezen. De accu, de opslag, het scherm en de smartwatch als accessoire zouden de prijs enorm opdrijven. Een prijs van flink boven de 1000 euro zouden wij niet heel gek vinden en zelfs 2000 euro klinkt niet heel raar. Het is immers wel een telefoon met exotische nieuwe snufjes, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen en ga zo maar door.

Heb jij 2000 euro over voor een telefoon met al de nieuwste technieken?


Tags: , , , , , , , , ,