Gerucht: mogelijk geen saffieren scherm in iPhone 6

Klaar voor een redelijk onverwachts gerucht? De iPhone 6 zal mogelijk geen saffieren scherm krijgen. De fabriek waar de schermen gemaakt gaan worden is blijkbaar nog niet klaar, en ja, dan wordt schermen produceren wat lastig.

Geen saffieren scherm in de iPhone 6

ruw kunstmatig saffierGT Advanced Technologies, het bedrijf waar Apple mee samenwerkt om saffieren schermen naar de iPhone te brengen, heeft de kwartaalcijfers online gezet. Nu zijn die cijfers niet heel erg interessant voor ons, maar er is één puntje dat wel het vermelden waard is. De fabriek in Arizona wordt besproken in het document. Die fabriek wordt speciaal gebouwd om voldoende productiecapaciteit te hebben voor de saffieren schermen die Apple nodig heeft. Maar wat blijkt nou? GT Advanced Technologies kan bijna beginnen met massaproductie van saffieren schermen. Bijna want de fabriek is nog niet af.

Massaproductie van de iPhone 6 is mogelijk echter al in juli begonnen (volgens geruchten) en als de iPhone 6 in september uit moet komen en er kan pas volgende maand begonnen met massaproductie dan loopt je tegen wat problemen aan (lees: bij lange na niet genoeg toestellen voor iedereen die er eentje wil kopen).

Het kan natuurlijk zijn dat Apple nog een andere fabriek heeft, bij een andere partner, waar dergelijke schermen geproduceerd kunnen worden, maar daar is niks over bekend. Het feit blijft dat de fabriek die speciaal gebouwd wordt voor de productie simpelweg nog niet klaar is. Betekent dit dat de 4,7 inch-iPhone 6 geen saffieren scherm zal hebben? En hoe zit het met het 5,5 inch-model? Die komt volgens geruchten later uit en dan zou het zomaar kunnen dat die wél een saffieren scherm krijgt.

Maar hoe zit het dan met die gelekte schermen?

De afgelopen tijd zijn er diverse personen geweest die het vermoedelijke scherm van de iPhone 6 onderworpen hebben aan een reeks testen om te kijken hoe krasbestendig het is. Als het echt iPhone 6-schermen zijn die getest zijn dan betekent dit mogelijk dat het scherm inderdaad al geproduceerd wordt, en dat komt overeen met het eerdere geruchten over het begin van de massaproductie in juli. In het laatste bericht dat wij plaatsten over een gelekt iPhone 6-scherm haalden we de schaal van Mohs er al bij. De schaal van Mohs is een hardheidsschaal. Saffier heeft een hardheid van 9 en diamant heeft een hardheid van 10. In theorie is er maar weinig dat een scherm van saffier kan beschadigen omdat daarvoor een hardheid hoger dan 9 voor nodig is. Maar zelfs met schuurpapier dat een hardheid heeft van 7 op de schaal van Mohs was het gelekte scherm te beschadigen, hoewel het scherm zich het wel redelijk goed deed.

Het kan zijn dat Apple een speciale samenstelling heeft gebruikt voor het scherm om het beter krasbestendig te maken zonder dat daar saffier voor nodig is. Gorilla Glass doet in feite iets soortgelijks om zijn schermen beter te beschermen tegen schade.

geruchtenmeter-7Bron: Pocketnow


Tags: , , , , , ,