Waarom bestaat de thuiskopieheffing nog?

Vanaf 1 januari 2013 is er bepaald dat er bij de aankoop van bepaalde mediadragers een eenmalige thuiskopieheffing betaald moet worden. Thuiskopieheffing is voornamelijk bedoeld ter compensatie van ‘legale’ downloads, maar downloaden is sinds kort illegaal.

Thuiskopieheffing: zin of onzin?

In april van dit jaar werd bekendgemaakt dat downloaden voortaan illegaal zou zijn. Waar we voorheen in Nederland nog legaal muziek, films en series konden downloaden was dat vanaf april illegaal. Maar wat blijkt nou? We zijn inmiddels een paar maanden verder en de thuiskopieheffing is er nog steeds, terwijl de thuiskopieheffing bedoeld is als antwoord op het gelegaliseerd downloaden. Om de website van de Rijksoverheid te quoten: “De thuiskopieheffing compenseert auteurs en artiesten voor het kopiëren van muziek en films uit legale bronnen, voor privégebruik. Er was al een heffing op lege cd’s en dvd’s.”

Die legale bronnen waar naar verwezen wordt zijn inmiddels voor een groot deel illegale bronnen aangezien downloaden nu illegaal is. Maar toch betalen we voor smartphones nog altijd een paar euro extra. De thuiskopieheffing voor smartphones betreft in de meeste gevallen ongeveer 5 euro maar voor telefoons met minder opslaggeheugen geldt een bedrag van 2,50 euro.

Wat gaar er in de nabije toekomst met de thuiskopieheffing gebeuren?

Er wordt verwacht dat er in de zomer van 2014 een uitspraak gedaan wordt met betrekking tot de thuiskopieheffing. Zo mag er voor downloads uit illegale bron geen heffing gelden. Het is echter niet helemaal duidelijk of er nieuwe tarieven komen, of dat de tarieven gewoon compleet verdwijnen.

We hebben contact opgenomen met een KPN, Vodafone en T-Mobile over de kwestie. Vodafone verwees ons door naar de Rijksoverheid, T-Mobile heeft de vraag niet beantwoord maar KPN gaf wel wat opheldering. “Naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie van april jl. is downloaden uit illegale bron niet langer toegestaan. Onder meer als gevolg van deze uitspraak heeft Staatssecretaris Teeven aangekondigd onderzoek te laten doen naar de huidige thuiskopie regeling om te bezien of aanpassing daarvan nodig is. Op 24 september a.s. vindt over dit onderwerp een debat plaats in de Tweede Kamer. De uitkomst van dit debat zal waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over het al dan niet in stand blijven van deze heffing. Ook KPN is in afwachting hiervan“, aldus KPN Mediarelaties.

Over een klein maandje wordt er dus gedebatteerd over het onderwerp en kort daarna zal er meer duidelijkheid zijn over de thuiskopieheffing. Momenteel weet dus nog niemand of de heffing zal verdwijnen of niet. Wanneer er meer duidelijkheid is zullen we daar uiteraard over berichten.


Tags: , , , , , , ,