Mobiel internet in Nederland veel te duur

Rewheel, een Finse marktonderzoeker, heeft onderzoek gedaan naar mobiel internet in Europa en heeft in een uitgebreid artikel diverse bevinden uiteen gezet. Een van die bevindingen: mobiel internet in onder andere Nederland is veel te duur.

Beschermde en progressieve markten

RewheelNederland bevindt zich in een zogeheten beschermde markt. Maar naast een beschermde markt heb je ook nog een progressieve markt. Een beschermde markt is een markt waarin weinig concurrentie mogelijk is terwijl in een progressieve markt juist veel concurrentie mogelijk is. Meer concurrentie is goed voor de consument want het kan de prijzen flink drukken. Rewheel laat dat in hun onderzoek ook duidelijk zien. Onder andere door prijzen van providers te vergelijken die in verschillende markten aanwezig zijn. Bijvoorbeeld Deutsche Telekom (T-Mobile) en Vodafone. In een beschermde markt vragen beide providers meer dan twee keer zoveel voor abonnementen als in een progressieve markt.

Nederland is het duurste land qua mobiel internet

Qua duur internet spant KPN de kroon met een gemiddelde van maar liefst €8,5 per Gigabyte(!!) Op de tweede plaats staat Telefonica met €4,5 per GB en op de derde plaats staat Vodafone met iets minder dan €4,- per GB. De prijs die KPN gemiddeld vraagt per GB is ook ongeveer gelijk aan het gemiddelde van heel Nederland, waarmee Nederland het duurste Europese land is qua mobiel internet. Op de tweede plaats staat België met iets meer dan €8,- per GB en op de derde plaats staat Spanje met €6,5 per GB. Ter vergelijking: in progressieve markten is de gemiddelde prijs per GB lager dan €1,-! Een belachelijk verschil!

Beschermde markt vergeleken met progressieve markt

Maar waar ligt het dan aan? Rewheel heeft Duitsland (beschermd) vergeleken met het Verenigd Koninkrijk (progressief) en de Scandinavische landen (progressief). In de drie landen zijn vier aanbieders van mobiele abonnementen aanwezig, maar dat is ook de enige overeenkomst. In Duitsland bevinden zich vier van de ‘grote’ providers, in de VK bevinden zich twee van de grote providers en in Scandinavië bevinden zich er geen. Daar komt nog eens bovenop dat er in de VK drie onafhankelijke providers zitten en in Scandinavië zitten er ook drie onafhankelijke providers.

Wat is nou de conclusie van de vergelijking? In Duitsland is géén concurrentie, erg beperkte databundels, minder mobiele penetratie dan het Europese gemiddelde en er wordt erg weinig mobiele data verbruikt. In de VK en Scandinavië, waar in tegenstelling tot in Duitsland, wél onafhankelijke providers zitten én minder Europese providers is er meer concurrentie, meer mogelijkheden qua databundels, hogere mobiele penetratie en meer dataconsumptie.

Waarom moeten we in Nederland zoveel betalen?

Het artikel van Rewheel is erg duidelijk: meer onafhankelijke providers betekent meer concurrentie en véél betere prijzen. Hier in Nederland hebben we geen onafhankelijke providers. Die hadden er moeten komen na de frequentieveiling maar omdat de prijzen daarvan veel hoger uitvielen heeft alleen Tele2 een bod gedaan. Dat bod was echter alleen op 4G-frequenties waardoor de provider alsnog gebruik moet blijven maken van het netwerk van T-Mobile. Het wordt dus hoog tijd voor verandering als je het ons vraagt. Dat we hier wat meer betalen is één ding, maar als we al snel minimaal twee keer zoveel betalen dan veel andere landen… dan moet er wel meer aan de hand zijn.

Rewheel gaat de resultaten van het onderzoek aanbieden aan de Europese Commissie om zo de telecommarkt in geheel Europa te kunnen verbeteren, onder andere door het (her)introduceren van concurrentie tussen providers. Wij vinden het een nobel streven en juichen het initiatief dan ook meer dan toe.

Het hele artikel van Rewheel is online te lezen en telt ruim 70 pagina’s. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je het artikel hier vinden.


Tags: , , , , , , ,