GT Advanced Technologies wil onder contract met Apple uit

Vorige week hadden we het bericht dat GT Advanced Technologies uitstel van betaling aangevraagd had. Nu blijkt ook nog dat het bedrijf onder het contract met Apple uit wil komen. Het contract zou te onderdrukkend en belastend zijn.

GT Advanced Technologies wil onder contract met Apple uit

GT-Advanced-TechnologiesEr is wat meer informatie naar buiten gekomen over het de problemen bij GT Advanced Technologies (GTAT). Er lijken problemen te zijn met het contract van Apple en dat contract zou onderdrukkend en belastend zijn. “Zoals in detail besproken is zijn de overeenkomsten onderdrukkend en belastend voor GTAT. De contracten en huurovereenkomsten bieden geen voordeel aan locaties van GTAT en GTAT’s prestaties onder deze overeenkomsten zijn niet langer een levensvatbare optie”, aldus een van de documenten van de rechtbank.

Ook is er begonnen aan een procedure om productie van saffier af te bouwen. Momenteel moet saffier dertig dagen groeien in ovens van grofweg 20.000 dollar. Omdat het beter is voor het bedrijf en zijn schuldeisers is het toegestaan de saffier die nu gegroeid wordt af te maken. “Gewoon de plug eruit halen is geen levensvatbare optie vanwege de behoorlijke waarde van GTAT’s apparatuur in deze fabrieken (met name de ovens om saffier te groeien) en de waarde van de saffier die momenteel gegroeid wordt in die ovens. GTAT heeft een afbouwproces ontwikkeld waarmee de groei van saffieir afgebouwd kan worden in een zo ordelijk mogelijke manier zodat de waarde van de activa behouden kan worden.”

Als alles achter de rug is zullen ongeveer 890 mensen hun baan bij GT Advanced Technologies kwijtraken. Apple heeft nog niet in detail gereageerd op de problemen rondom GT maar heeft wel aangegeven verrast te zijn en zegt na te denken over volgende stappen. “We focussen ons op het behouden van banen in Arizona in navolging van GT’s verrassende beslissing en we zullen doorgaan met het werken met staats- en lokale ambtenaren om te kijken wat de volgende stappen moeten zijn“, aldus een woordvoerder van Apple.

De problemen bij GTAT zouden twee oorzaken hebben. Ten eerste waren er voorafgaand aan de aankondiging van de iPhone 6 enorm veel geruchten over dat het toestel een scherm van saffierglas zou hebben. GTAT zou dat glas aan Apple leveren en het zou wel eens ’the next big thing’ kunnen worden. Toen uiteindelijk bleek dat de iPhone 6 dat glas niet zou hebben zakte de waarde van een aandeel van GTAT van 11 dollar naar 1 dollar. In totaal is de waarde van een aandeel iets meer dan 90 procent gedaald in een zeer korte tijd. Daar komt nog eens bovenop dat Apple 139 miljoen dollar aan leningen achter zou houden. Die 139 miljoen dollar is een gedeelte van de 580 miljoen dollar die bedoeld was om de productie in Arizona op te starten.

De Apple Watch zou geen vertraging op moeten lopen, maar daar is nog niks over gezegd door Apple. Apple kan echter vanuit meerdere leveranciers saffier krijgen.

Bron: MacRumors


Tags: , , , , , ,