KPN introduceert volgend jaar bellen via 4G

Vanaf volgend jaar zal het mogelijk zijn om met KPN te bellen via 4G. De provider gaat dan namelijk VoLTE aanbieden. Er wordt al een tijdje getest met deze technologie en KPN zal volgend jaar klaar zijn om het aan te bieden aan zijn klanten.

KPNVoLTE staat voor Voice over LTE, wat bellen via 4G betekent. KPN is al enige tijd bezig met het testen van deze technologie en wil het begin volgend jaar uitrollen naar zijn klanten. Ten opzichte van het normale bellen zijn er een aantal voordelen. Het opzetten van een gesprek duurt minder lang, namelijk slechts twee tot vier seconden in plaats van zo’n 7,5 seconde. Ook zal de geluidskwaliteit beter zijn en er zal een optie zijn om te videobellen.

Er is ook een flink nadeel: je kunt alleen bellen naar mensen met dezelfde provider. Wanneer je naar iemand belt die bij een andere provider zit zal er teruggeschakeld worden naar 2G of 3G. Ook werken niet alle telefoons met VoLTE, maar welke telefoons wel ondersteund zullen worden heeft KPN niet bekendgemaakt. Er is alleen gezegd dat het aantal toestellen dat VoLTE ondersteund de komende maanden waarschijnlijk toe zal nemen.

KPN is de eerste provider in Nederland die VoLTE aan gaat bieden, maar niet de enige die er mee bezig is. Zo zijn Tele2 en Vodafone er ook mee bezig, al is niet bekend hoe ver zij zijn met het testen. Tele2 heeft in 2013 wel bekendgemaakt dat ze VoLTE vroeg uit willen rollen, maar na die bekendmaking is er niet echt meer over gesproken, behalve dat VoLTE niet meteen te gebruiken is na de uitrol van het 4G-netwerk.


Tags: , , , , ,