Microsoft Lumia 950 en 950 XL nu leverbaar

Er was nogal wat onduidelijk omtrent de releasedatums van de Lumia 950 en Lumia 950 XL maar opeens blijken ze leverbaar te zijn. Op diverse websites komen berichten binnen dat ze momenteel verstuurd worden.

Microsoft Lumia 950 met abonnement Prijzen los toestel
Microsoft Lumia 950 XL met abonnement Prijzen los toestel

Lumia-950-950-XL

Microsoft zelf zegt klanten rond 30 november te voorzien van hun nieuwe Lumia 950 of 950 XL. Veel andere websites toonden slechts eind november/begin december. Deze week veranderde dat echter snel en vanaf vandaag worden de Lumia 950 en Lumia 950 XL uitgeleverd aan klanten.

De Microsoft Lumia 950

Microsoft-Lumia-950De Lumia 950 heeft een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1440×2560 pixels. Hierdoor oogt het scherm haarscherp (qua scherpte is hij gelijk aan de Galaxy S6 Edge). Het design is niet zo heel spannend en waar veel merken voor aluminium kiezen doet Microsoft dat niet. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat. Een voordeel is wel dat de achterkant verwijderbaar is. De chipset in de Lumia 950 is de Snapdragon 808. Deze heeft een 1,8GHz dual-core en 1,4GHz quad-core aan boord. Er is 3GB werkgeheugen aanwezig en 32GB opslag (uitbreidbaar).

Achterop zit een 20-megapixelcamera en voorop zit een 5-megapixelcamera.

De Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft-Lumia-950-XLDe Lumia 950 XL is het grote broertje van de 950 en is voorzien van iets andere hardware. Zo heeft het scherm een grootte van 5,7 inch met een resolutie van 1440×2560 pixels. Het design is iets anders maar ook hier wordt gebruikgemaakt van polycarbonaat. De knoppen aan de zijkant zijn overigens wél van aluminium. Ook hier kun je de achterkant loshalen. En mocht je de achterkant niet mooi vinden dan kun je hem eenvoudig vervangen voor een andere variant. Hier zit de snellere Snapdragon 810 in. Deze heeft een 1,5GHz quad-core en 2GHz quad-core aan boord, gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Er is 32GB opslag aanwezig (uitbreidbaar).

Ook hier vind je achterop een 20-megapixelcamera en voorop een 5-megapixelcamera.

De camera

Lumia-950-XL-achterkant

Beide modellen beschikken over dezelfde camera’s. Achterop zit een 20 megapixel ‘Pureview’ camera. Pureview is de naam die Microsoft gebruikt voor zijn beste smartphonecamera’s. De camera is voorzien van de nieuwste generatie optische beeldstabilisatie, een Carl Zeiss-lens en een speciale LED-flits. Die flitser bestaat uit drie LED-lampjes met verschillende kleuren. Hierdoor moeten foto’s natuurlijker ogen. Voor wie geen fan is van de flits is er overigens een gave optie. Je maakt een foto met én zonder flits (kort na elkaar) en kunt daarna met een schuifje beide foto’s mixen tot een mooier geheel. Uiteraard kun je ook HDR-foto’s maken en er is gezichtsdetectie. Wat nog ontbreekt is een panorama-modus maar die wordt later middels een update alsnog toegevoegd.

Voorop zit een simpele 5-megapixelcamera. Die maakt prima foto’s en filmpjes maar is verder weinig bijzonder.

Continuum en Windows Hello

De meest in het oog springende feature is waarschijnlijk Continuum. Wanneer je de Lumia 950 (XL) via het Microsoft Dock aan een extern verbind kun je hem gebruiken als computer. Op het externe scherm zie je dan je bureaublad, een startknop en krijg je apps te zien in een speciale fullscreen-modus. Apps moeten hier wel geschikt voor gemaakt zijn dus niet alle apps werken. Maar Office werkt bijvoorbeeld wel al. Koppel je telefoon aan een scherm, sluit een muis en toetsenbord aan en je kunt in Word, Excel en Powerpoint werken zoals je dat normaal ook zou doen.

Lumia-950-XL-Display-Dock

Nog iets nieuws is Windows Hello om in te loggen. De Lumia 950 en Lumia 950 XL zijn voorzien van een infrarood irisscanner die ‘kijkt’ naar je ogen. Jouw ogen zijn dankzij Windows Hello je inlogcode. Microsoft slaat hier duidelijk een andere weg in dan diverse andere fabrikanten door niet voor vingerafdrukscanner te kiezen.

Na 1,5 jaar weer Lumia’s in het topsegment

In april van 2014 kwam de Nokia Lumia 930 uit, de laatste high-end smartphone die onder de vlag van Nokia uitgekomen is. Nu, 1,5 jaar later, heeft Microsoft eindelijk de langverwachte opvolgers van de Lumia 930 uitgebracht.

Lumia-950-laptop

Zowel de Lumia 950 als de Lumia 950 XL zijn voorzien van de beste hardware en de specificaties zijn dan ook meer dan prima. Ook zijn er speciale en unieke features aanwezig die nog nooit eerder voorkwamen op een smartphone. Het design van de toestellen is echter niet zoals we dat gewend zijn van high-end smartphones. De een zal dit juist als positief ervaren, de ander zal het jammer vinden. Datzelfde geldt ook voor Windows 10 Mobile. De een zal blij zijn met dat besturingssysteem en vindt er alle apps op die hij wil hebben. De ander zal Windows 10 Mobile niet prettig vinden en mist een paar apps.

Al met al zijn zowel de Lumia 950 als Lumia 950 XL prima smartphones maar je moet zelf kijken of het wat voor jou is. Beide toestellen zijn nu leverbaar maar je moet mogelijk rekening houden met een iets langere levertijd in het begin.

Microsoft Lumia 950 met abonnement Prijzen los toestel
Microsoft Lumia 950 XL met abonnement Prijzen los toestel


Tags: , , , , , , ,