Vodafone komt dit jaar met bellen via WiFi en 4G

A worker replaces fluorescent lights on a Vodafone billboard in New Delhi in this June 20, 2011 file photo. Vodafone, the world's largest mobile phone operator, missed quarterly revenue forecasts on February 9, 2012 as increasingly tough trading in Spain and Italy overshadowed solid performances in emerging markets and northern Europe. REUTERS/Parivartan Sharma/Files (INDIA - Tags: ENERGY BUSINESS TELECOMS EMPLOYMENT)Vodafone is van plan om dit jaar haar klanten de mogelijkheid te bieden om te kunnen bellen via WiFi en het 4G-netwerk.

Dit werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt tijdens een evenement van het bedrijf op eigen hoofdkantoor te Amsterdam. Deze nieuwe manier van bellen, zou met name in gebouwen prettiger zijn dan het reeds gebruikte 2G-netwerk. 4G en Wi-Fi zijn namelijk minder gevoelig voor storingen dan het verouderde 2G-netwerk.

Vodafone geeft aan dat ongeveer 25% van de Nederlanders thuis last heeft van verbindingsproblemen. Deze nieuwe manier van bellen is volgens Vodafone een stap naar verbetering.

Wanneer

Laat in dit jaar zal Vodafone de dienst aan haar gebruikers beschikbaar stellen. Naast Vodafone zijn ook KPN en T-Mobile ook hard bezig met het opzetten van Wi-Fi hotspots en het realiseren van bellen via 4G. Gister verscheen er een bericht, waarin te lezen was dat KPN deze dienst pas in 2017 aan haar klanten beschikbaar zal stellen. Exacte introductie data zijn nog niet bekend.

Voordelen

Tijdens het bellen via het 4G-netwerk kan men gewoon doorgaan met het verbruiken van data. Dit is niet mogelijk, wanneer er via het 2G netwerk wordt gebeld. Vodafone geeft aan, dat er tijdens de gesprekken alleen belminuten worden verbruikt en geen verdere data vanuit de databundel.

Momenteel is er nog niets bekend omtrent de toestellen die deze technologie zullen ondersteunen. Het zogenaamde VoLTE (4G) en Wi-Fi-bellen moet nog worden gecertificeerd en daar is Vodafone nu druk mee bezig. Bellen via 4G en WiFi zal in eerste instantie alleen mogelijk zijn in Nederland zelf. Voor gebruikers die naar het buitenland gaan, blijft de roaming service van kracht.


Tags: , , ,