Aftrap voor 5G technologie in Groningen

5g-speedometer-logo

Er zullen binnenkort tests met de opvolger van het 4G netwerk plaats gaan vinden in Noord-Groningen. Enkele bedrijven uit de telecomsector tekenen daar aanstaande donderdag een overeenkomst over.

Bedrijven als Vodafone, KPN, Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, TNO en de universiteit van Groningen zijn gemoeid met het nieuwe 5G-project. Het project heeft de naam ”Groningen”.

5G zou sneller moeten zijn dan het huidige 4G, maar naast dat moet het nieuwe netwerk ook meer apparaten ondersteunen. Het is de bedoeling dat de responstijd zeer laag is en dat apparaten constant in staat zijn om een directe verbinding te hebben.

Andere toepassingen

Men is tevens aan het onderzoeken, wat het nieuwe 5G netwerk kan betekenen in diverse bedrijfssectoren. Denk hierbij aan de landbouw, energie en zorgsector. Economic Board Groningen is hier momenteel hard mee bezig en zal dit jaar nog beginnen met een eerste experiment op de Zernike Campus in Groningen.

Datum

Veel telecombedrijven geven aan dat ze 2020 als streefdatum hebben om het 5G netwerk in werking te stellen. Of dit haalbaar is, is nog maar de vraag. Dit bleek eerder dit jaar op de beurs in Barcelona. Momenteel vinden er diverse experimenten plaats op meerdere frequenties. Veel vragen bleven hierdoor onbeantwoord tijdens de beurs in Barcelona. Hoe het er nu voor staat is nog onbekend.


Tags: , , , ,