Ook na afschaffen roamingkosten mogen er kosten gerekend worden

Roamingkosten zouden in eerste instantie voor 15 december 2015 afgeschaft moeten worden maar dat is eind 2014 uitgesteld naar 2017. Daar komt nu bij dat er in uitzonderingen alsnog kosten gerekend kunnen worden door providers.

EuropaHet is wat met de roamingkosten. Het oorspronkelijke plan was om roamingkosten volledig af te schaffen in december van dit jaar, maar dat is links en rechts al wat aan gesleuteld. Zo worden de roamingkosten nu pas in juni van 2017 afgeschaft, al kan dat ook nog later worden. Ook mogen providers in geval van uitzondering alsnog kosten rekenen voor roaming.

Wanneer een provider extra kosten heeft in het geval van roaming dan mag er geld gevraagd worden, maar dat moet goedgekeurd worden door de nationale telecomautoriteit. En hoewel er wel geld gevraagd mag worden voor roaming mag er geen winst gemaakt worden. De uitzondering geld dan ook puur en alleen om roaming kostendekkend te maken. Onduidelijk is echter of de kosten doorberekend worden aan klanten of aan providers onderling.

Het tweede puntje waar nog aan gewerkt wordt is hoeveel data er verbruikt mag worden. Providers gaan een fair use policy hanteren maar wat die limiet is is nog niet bekend. De Europese Commissie bekijkt over anderhalf jaar op basis van het gebruik van mobiel internet wat de limiet moet gaan worden. Die limiet kan later overigens altijd aangepast worden.

Bron: European Council


Tags: , , , , ,