iPhone 5 geruchten, Steve Jobs, Android en Siri

De iPhone 4S is nét te bestellen in Nederland en nu zijn er alweer geruchten over de iPhone 5. Daar gaan we het over hebben, maar ook Siri (de ‘stem’ achter de iPhone 4S) en Android Ice Cream Sandwich komen aan bod in dit leuke artikeltje.

Apple-logoVan de zomer tot de aankondiging van de iPhone 4S hebben we regelmatig geruchten geplaatst over de nieuwe iPhone 5 en de mogelijk goedkopere iPhone 4S. Geruchten kwamen werkelijk overal vandaan. Mensen die de toestellen toevallig zagen, fabrieksmedewerkers, testers, anoniempjes, etc. Er zou een iPhone 5 komen met een gebogen scherm dat het merendeel van het oppervlak van de telefoon zou beslaan en er zou een goedkopere iPhone 4S komen met plastic in plaats van glas. Ook kwamen er regelmatig specificaties langs, gelekte foto’s en mogelijke interne papieren van providers. Uiteindelijk bleek er niet enorm veel waar te zijn van alle geruchten. Een iPhone 5 is er uiteindelijk niet gekomen, maar veel geruchten bleken achteraf wel van toepassing op de aangekondigde iPhone 4S. Desalniettemin is de iPhone 4S mateloos populair en het toestel was in 3 dagen al meer dan 4 miljoen keer over de toonbank gegaan in Amerika. Maar goed, de iPhone 4S is inmiddels te bestellen, dus het is tijd voor iPhone 5 geruchten! Nu al? Zo snel? Ja, ook al zijn het niet de meest schokkende geruchten.

Er zijn nog niet zoveel geruchten en de waarheid van de geruchten valt nog te bezien, maar veel mensen zijn zo dol op de iPhone en veel mensen smullen zo erg van geruchten dat wij ze gewoon plaatsen. Het eerste gerucht is dat Steve Jobs vlak voor zijn dood nog druk bezig was met de iPhone 5. Zijn betrokkenheid bij de iPhone 4S zou verder minimaal geweest zijn. Is het daardoor niet dé vernieuwing geworden waarop veel mensen hoopten? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want als ze érgens goed in zijn bij Apple dan is het wel het bewaren van geheimen. Maar zou de échte iPhone 5 dan wel een gebogen scherm hebben? Groter dan de huidige 3,5 inch? We weten het mogelijk pas volgende zomer, want volgens de eerste geruchten zou het toestel dan aangekondigd moeten worden. En daar houden de geruchten op. Het is dus nog niet veel, maar wel al een begin.

Android vs Apple - Strijd der titanenWe gaan even verder met Steve Jobs. Vandaag wordt de biografie van Steve Jobs uitgebracht en daar komt (uiteraard) ook Android even aan bod. Sinds zijn dood zijn er verschillende berichten verschenen over wat Steve Jobs allemaal gezegd zou hebben over onder andere de concurrentie. Zo zou Steve Jobs Android hebben willen vernietigen. De reden daarvoor is dat Android niet meer is dan kopieer- en jatwerk volgens de voormalig CEO van Apple. Maar is dat wel zo? Is Android niet meer dan alleen maar ordinair jatwerk? Er zullen vast wel elementen in Android zitten die ‘gekopieerd’ zijn van software van onder andere Apple, maar dat is altijd moeilijk te zeggen. Android en iOS zijn enorm verschillend van elkaar. Zo is het uiterlijk totaal anders, is de achterliggende gedachte verschillend (Android is grotendeels open en vrij aan te passen, iOS is juist meer gesloten) en spreken beide systemen verschillende doelgroepen aan.

Het is een beetje het Windows vs OSX verhaal: beide doen in feite hetzelfde maar ze zien er verschillend uit. Ook daar heb je altijd de verhalen dat ze dingen van elkaar jatten (qua uiterlijk en functionaliteit) en sommige personen zullen het ene OS ophemelen en het andere verafschuwen maar uiteindelijk is niet te bewijzen of iets een compilatie is van jatwerk of niet. Natuurlijk zullen er wel bepaalde features gebaseerd zijn op features van de concurrent, maar dat heb je overal. Zo was Palm de eerste fabrikant met een touchscreen toestel, maar was Apple degene die het zo populair heeft weten te maken. Xerox was de eerste met een OS dat gebruik maakte van een ‘Graphical User Interface‘ en dat wordt nu zo’n beetje overal op gebruikt. Telefoons hebben een GUI, computers hebben een GUI, consoles hebben een GUI, zelfs sommige koelkasten hebben een GUI. Veel van de technologie die we nu gebruiken is ontwikkeld door bedrijven waar we nog nooit van gehoord hebben of bedrijven die nooit populair zijn geworden. Bedrijven als Microsoft, Google en Apple weten die technologie op een bepaalde manier te benutten en maken het mainstream (dat iedereen het gebruikt) maar getuigt dat van ordinair jatwerk? Nee. Dat is innovatie. Als bepaalde technologie niet gebruikt gebruikt mocht worden door bijvoorbeeld Apple en Microsoft dan zouden we niet zijn waar we nu zijn. Iedereen kijkt af bij elkaar, iedereen speelt leentje buur. Wel moet gezegd worden dat Android in het begin geen gebruik maakte van touchscreenbesturing en na de launch van de iPhone werd Android uitgesteld waarna het hele besturingssysteem omgegooid werd. Verder zijn Android en iOS echter totaal verschillend en hebben ze beide hun sterke en zwakke kanten. Uiteindelijk moet je zelf gewoon kiezen wat je lekker vindt werken.

En dat is een mooie brug naar Siri, dé feature van de iPhone 4S waar iedereen het over heeft. In eerste instantie is het gewoon spraakbesturing maar als we verder kijken is het meer dan dat. Siri kan uiteraard ‘verstaan’ wat je zegt, maar hoort ook hoe je iets zegt. Je kunt van alles vragen zoals de route naar een bestemming, of je nog afspraken hebt, wat voor winkels er in de buurt zijn, of er een sms’je voorgelezen kan worden en nog veel meer! Volgens veel experts is Siri ook de reden dat de iPhone 4S zo goed verkoopt. Het is een redelijk unieke feature die verder gaan dan conventionele spraakbesturing en het veranderd je telefoon in een soort personal assistant die je altijd bij je draagt. Of Siri echt de reden is voor het daverende succes van de iPhone 4S is niet te zeggen, maar wel zijn al de eerste grappige vragen en antwoorden opgedoken van de feature.

Een divers artikeltje zo in het begin van de week. De eindconclusie is dat we nog niks weten van de iPhone 5, dat Steve Jobs mogelijk weinig van doen heeft gehad met de iPhone 4S, en Android en iOS zijn net als een peer en appel: ze lijken wel een beetje op elkaar, maar smaken totaal verschillend.