Apple wil verbod op álle Galaxy’s in Nederland

Apple weet niet van ophouden als het gaat om strijden tegen Samsung en ja, je hebt de titel goed gelezen: Apple wil een verbod op alle Galaxy-toestellen in Nederland. Allemaal. Alle smartphones en alle tablets. Ze maken stuk voor stuk inbreuk volgens Apple.

Apple knokt keihard verder tegen Samsung

Vandaag staan Apple en Samsung wederom tegenover elkaar in Nederland en de reden: Apple wil een verbod op alle smartphones en tablets van Samsung die op Android draaien en die gebruik maken van multitouch. Apple zegt dat Samsung (en dus Android) inbreuk maakt op een octrooi dat zich richt op multitouch, en dan met name het toelaten of blokkeren van multitouch op elementen van de interface. Elke smartphone en tablet van Samsung die momenteel op de markt is maakt inbreuk op dat octrooi en moet volgens Apple dus verboden worden. Naast de rechtszaak over multitouch volgen er ook nog twee andere rechtszaken, namelijk over scrollen door een fotogalerij en eentje over modelrecht. Ook in Duitsland voert Apple een rechtszaak over multitouch en wel tegen zowel Samsung als Motorola. Een uitspraak daarvan wordt op 21 september verwacht.

Apple verloor eerdere zaken in Nederland

Een saillant detail is dat Apple vorig jaar ook al rechtszaken voerde in Nederland tegen Samsung over modelrecht en scrollen door een fotogalerij. De zaak over het modelrecht werd verloren en de zaak over het scrollen door een fotogalerij werd gewonnen door Apple. Een verbod werd echter afgewend door Samsung door een software-update. Apple laat het er echter niet bij zitten en vecht verder.

Rechtszaak in de VS niet helemaal eerlijk?

Twee weken terug leed Samsung een behoorlijke nederlaag in de Verenigde Staten. Daar werd het bedrijf schuldig bevonden aan het schenden van een behoorlijk aantal patenten met een boete van ongeveer een miljard dollar tot gevolg. Daarnaast strijdt Apple in de VS ook nog eens voor een verbod op verschillende Galaxy-toestellen. Wel moet daarbij gemeld worden dat de rechtszaak in de VS volgens velen alles behalve eerlijk verlopen is. Zo bestond de jury uit ‘gewone burgers’ en hadden zij in één dag de eis van 1 miljard dollar klaarliggen ondanks dat ze meer dan 700 patenten moesten controleren. Hier in Nederland werkt het iets anders want ons patentensysteem zit heel wat anders in elkaar en hier wordt een zaak behandeld door een gespecialiseerde rechtbank.

Waarom de felle strijd tegen Samsung?

De hele patentenstrijd begint nu echt absurde vormen aan te nemen en Apple lijkt alles wat los en vast zit te gebruiken in rechtszaken. En als Android als besturingssysteem inbreuk maakt op patenten, waarom wordt dan voornamelijk Samsung aangepakt? Waarom strijdt Apple niet even fel tegen Sony, HTC en Google zelf? Wij hebben serieus onze twijfels over de strijd die Apple voert tegen Samsung en het komt meer en meer op ons over als een manier om de concurrentie buiten spel te zetten. Hopelijk komt het dus niet tot een verbod hier in Nederland (en andere landen) want uiteindelijk is de consument de dupe van de belachelijke strijd die gestreden wordt door een aantal smartphone-bedrijven.

Bron: Webwereld


Tags: , , ,