Nokia wil verkoopverbod HTC One in Nederland – Update

Het zit HTC niet echt mee de laatste tijd. Denk aan slechte verkoopcijfers en consumenten die liever met toestellen van de concurrent aan de haal gaan. Nu lijken ze eindelijk weer op het goede spoor te zitten en komt Nokia roet in het eten gooien.

Update: HTC heeft aan Nu.nl laten weten dat het momenteel in overleg is met ST Microelectronics over de kwestie en dat er bekeken wordt of het nodig is op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. De verkoop van de HTC One gaat gewoon door en Nokia heeft aangegeven dat HTC het toestel inderdaad mag blijven verkopen. Er wordt momenteel bekeken wat de volgende stappen zijn en in hoeverre de schuld bij HTC of STM ligt. Volgens Nokia wist HTC echter van de microfoontechnologie af en hebben de fabrikanten de situatie in 2012 al besproken.

HTC en Nokia verwikkeld in strijd om technologie

MicrofoontechnologieHTC en Nokia zijn verwikkeld in een strijd om microfoon-technologie. Het gaat in dit geval niet direct om patenten maar om een technologie die exclusief voor Nokia ontwikkeld is door ST Microelectronics. Die technologie zit echter ook in de HTC One en dus heeft Nokia in Nederland bij de rechtbank verzocht de HTC One te verbieden. De voorlopige voorziening is dat HTC de One momenteel niet in Nederland mag verkopen, maar de echte rechtszaak moet nog beginnen. In die rechtszaak kan HTC zijn eigen argumenten aanvoeren en mocht het bedrijf winnen dan moet Nokia een schadevergoeding betalen. In het geval dat Nokia wint kan er een overeenkomst gesloten worden of moet HTC voor een andere microfoon-technologie kiezen.

Onduidelijk hoe HTC de technologie in handen heeft gekregen

Hoe de technologie van ST Microelectronics bij HTC terecht is gekomen is niet helemaal duidelijk en daar wordt ook niet specifiek over gesproken. Het lijkt logisch dat ze de technologie niet aan HTC verkocht hebben vanwege de deal met Nokia, maar voor hetzelfde geld hebben ze dat wél gedaan. Hierover is dus nogal wat onduidelijkheid en het is dus ook niet te zeggen in hoeverre de schuld ook echt bij HTC ligt. Wel heeft HTC laten weten dat ze teleurgesteld zijn in de beslissing en dat ze zo snel mogelijk aan de slag gaan met het uitzoeken van alternatieven. In hoeverre het een impact heeft op de verkoop is volgens het bedrijf nog niet duidelijk.

Het zit HTC niet echt mee

Het zit HTC niet echt mee met de HTC One. Eerder werd de release in onder andere Nederland al uitgesteld vanwege tekorten van camera-onderdelen. De HTC One gebruikt een nieuwe ultrapixel-camera, maar het bedrijf kon de productie van dat onderdeel niet snel genoeg op orde krijgen. Deze week zou de HTC One officieel leverbaar zijn in Nederland maar daar is nu door Nokia dus een stokje voor gestoken. Dat is een zware domper aangezien de HTC One hét nieuwe paradepaardje is van HTC, de concurrent van de Galaxy S4 en een nieuw begin voor het bedrijf. Het is dus even afwachten wat het verbod voor HTC gaat doen.

Bron: Engadget


Tags: , , , ,