Apple en GT Advanced Technologies gaan uit elkaar

Het had een droomrelatie kunnen zijn: Apple voor het design en hardware van de iPhone en Apple Watch en GT Advanced Technologies voor schermpjes en onderdelen van saffierglas. Ergens is het echter gruwelijk mis gegaan want de twee gaan nu uit elkaar.

GT-Advanced-Technologies2014 stond lang in het teken van de iPhone 6 met een scherm van saffierglas. Dat saffierglas zou af moeten komen van GT Advanced Technologies, een partner van Apple. Apple had geïnvesteerd in een nieuwe fabriek zodat alles op rolletjes zou gaan. Toen de iPhone 6 aangekondigd werd bleek dat het toestel een ‘normaal’ scherm zou bevatten en dat alleen de cameralens en de homeknop voorzien waren van een stukje saffierglas. De Apple Watch, die begin 2015 uit moet komen, zou wel een scherm(pje) van saffierglas hebben. Door die aankondiging kelderde de beurswaarde van GT Advanced, met alle gevolgen van dien. GT Advanced kwam in de financiële problemen en het contract met Apple zou ook niet bepaald positief zijn. Het bedrijf vroeg via een speciale procedure een faillissement aan.

Nu hebben Apple en GT Advanced bekendgemaakt dat de breuk tussen beide bedrijven officieel is. Hierdoor vervalt de deal dat GT Advanced saffierglas exclusief voor Apple zal produceren. GT Advanced heeft in totaal vier jaar om Apple een bedrag van 439 miljoen dollar terug te betalen. Dat is het bedrag dat Apple in GT Advanced geïnvesteerd heeft. GT Advanced zelf zou niet meer van plan zijn saffierglas te produceren maar wil in plaats daarvan zijn technologieën verkopen aan andere leveranciers. Ook zal GT Advanced Apple blijven helpen in een soort technologische ruilwisseling, maar wat dat precies betekent is niet duidelijk.

Saffierglasproductie was  te ambitieus

Er is nu overigens ook iets meer bekend geworden over de problemen tussen beide bedrijven. Zo zou de ‘ambitieuze’ visie van GT Advanced over het produceren van saffierglas nog niet klaar zijn geweest voor massaproductie. “Apple heeft een hoop moeite gestoken in een ambitieus nieuw saffier-productie-proces. We blijven evalueren wat de vorderingen zijn van GT Advanced in de saffierglas-ontwikkelingen en we overwegen ook andere opties voor de fabriek“, aldus Apple-woordvoerster Kristin Huguet.

Het is een vervelende samenloop van omstandigheden waardoor alles zo verschrikkelijk fout gegaan is. Het productieproces was nog niet klaar voor massaproductie en mogelijk waren de schermen niet goed genoeg. Daarbovenop kwam dat de beurswaarde van GT Advanced met meer dan 90% gekelderd was sinds de aankondiging van de iPhone 6 én het contract met Apple zou ook voor problemen hebben gezorgd.

iPhone-6-voorkantDe iPhone 6 zou overigens oorspronkelijk een scherm van saffierglas krijgen maar dat plan is van tafel geveegd toen bleek dat het scherm veel te snel brak tijdens diverse stresstesten. Ook zou het saffierglas te duur zijn, wat mogelijk iets te maken heeft met het (te) ambitieuze productieproces. Apple heeft over de iPhone 6-geruchten echter nooit wat gezegd. Dus of het ook waar is durven we niet te zeggen maar aannemelijk klinkt het wel.

Zit Apple nu met een probleem?

Apple-WatchDe vraag is nu nog wat alle problemen voor gevolgen gaan hebben voor de Apple Watch. Wij kunnen zo niet ontdekken of er naast GT Advanced ook nog andere leveranciers of producenten zijn van saffierglas die aan Apple leveren. Het is een lastig proces om synthetisch saffierglas te maken en niet veel bedrijven houden zich ermee bezig. Het kan dus zomaar zijn dat Apple momenteel zonder leverancier zit en gezien alle problemen met GT Advanced kan het ook wel eens lastiger worden een vervanger te vinden.

Stel dat Apple de komende weken of maanden een vervanger voor GT Advanced vindt, dan moeten er afspraken gemaakt worden, contracten opgesteld worden, productieketens opgezet worden, alles moet driedubbel getest worden en ga zo maar door. Apple moet meer dan honderd procent zeker weten dat het glas zeker sterk genoeg is.

De Apple Watch moet begin 2015 uit gaan komen en geruchten spreken over februari. De productie zou al uitgesteld zijn naar januari vanwege de problemen rondom GT Advanced. Dat bericht is echter van voordat duidelijk werd dat Apple en GT Advanced uit elkaar zouden gaan. Betekent dat dat er nog meer vertraging komt? De tijd zal het leren.

Bron: Pocketnow & Venturebeat

 


Tags: , , , , ,