Nokia geeft Maemo aan de fans

Nokia heeft alles wat met Maemo te maken heeft weggegeven aan de fans. Alle apps, de websites en de handelsmerken behoren nu toe aan de community zodat die er verder aan kunnen sleutelen.

Maemo was het besturingssysteem waar Nokia mee bezig was voordat ze overgingen op Windows Phone. In 2011 werd het laatste Maemo-product uitgebracht door Nokia maar daarna was het einde verhaal. De community achter Maemo is echter nog altijd erg levendig en er is zelfs een organisatie genaamd de Hildon Foundation die de belangen van de community behartigt.

MaemoDe Hildon Foundation bezit nu alle rechten rondom Maemo en zal ook waken over het merk en alles wat erbij komt kijken.

Nokia-N9Maemo moest de opvolger worden van Symbian en was sinds 2005 in ontwikkeling. In 2009 kwam de eerste smartphone met Maemo op de markt, de Nokia N900. Ook kwam in 2011 de Nokia N9 uit, een smartphone die qua design wel gezien kan worden als voorloper van de Lumia’s die Nokia daarna uitbracht.

Dat Nokia alles rondom Maemo afstaat aan de community is geen hele vreemde zet. De komende jaren mag Nokia toch geen telefoons uitbrengen en aangezien Maemo al een tijdje stil ligt zal er niet veel meer mee gebeuren. Wat dat betreft is het een nette zet alles af te geven aan de community. Op die manier blijft het systeem in leven en kunnen de fans er naar hartenlust mee verder knutselen.

Bron: Hildon Foundation


Tags: , , , ,