Nokia keert in 2016 mogelijk terug op de smartphonemarkt

Nokia lijkt te hinten op een comback in de smartphonemarkt. Momenteel mag het Finse merk geen telefoons maken vanwege een deal met Microsoft maar ze zijn wel druk bezig met apps en accessoires.

Nokia beste merk van 2013Eerder dit jaar werd de overname van de smartphone-afdeling van Nokia door Microsoft afgerond. Onderdeel van die overname was de afspraak dat Nokia voor een bepaalde periode geen telefoons uit mag brengen, maar die afspraak geldt niet heel lang. Vanaf 2016 mag Nokia namelijk weer telefoons uit gaan brengen. Microsoft mag de naam Nokia overigens tien jaar lang niet gebruiken en daar houden ze zich dan ook aan. Vorige week kondigde Microsoft aan de Nokia-naam te laten vallen.

Tegenover Forbes heeft Nokia gehint op een terugkeer, maar daar moeten we wel even op wachten. “We gaan natuurlijk zorgvuldig bekijken wat de beste manier is om de waarde van het Nokia-merk te maximaliseren terwijl we ook rekening houden met de periode waarin de afspraak met Microsoft geldt waardoor we de naam niet mogen gebruiken“, zei Nokia CFO Timo Ihamuotila tijdens een telefoongesprek met Forbes. Een terugkeer sluit Ihamuotila niet uit: “We hebben herkend dat het Nokia-merk het meest waardevol is qua herkenbaarheid in het gebied van mobiele telefoons en mobiele apparaten. En daar kunnen we nog ons op dit moment nog niet begeven.”

Nokia X voor en achterkantDe vraag is nu hoe Nokia terug gaat keren. Gaan ze verder waar ze zijn gebleven met de Nokia X en kiezen ze voor Android? Gaan ze verder met Windows Phone? Volgens Forbes wordt het mogelijk geen van beide. In Helsinki is Jolla gevestigd, een bedrijf dat opgezet is door voormalig Nokia-werknemers. Bij Jolla werken ze aan Sailfish OS, wat gebaseerd is op Linux en waar Android-apps op gedraaid kunnen worden. Er is een reële kans dat Nokia en Jolla fuseren en dat Nokia op vol vermogen terugkeert in de wereld van smartphones.

JollaMomenteel houdt Nokia zich overigens ook nog wel enigszins bezig met smartphones, maar dan de app-zijde daarvan. Sinds ze niet meer zo verbonden zijn aan Windows Phone worden er regelmatig Android-apps uitgebracht. Zo is de Here-navigatie uitgebracht voor Android en ook heeft Nokia een eigen launcher voor Android uitgebracht.

Bron: Forbes


Tags: , , , , , , , ,