Project Ara wordt dit jaar uitgebracht in Puerto Rico als pilot

Project Ara is het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws geweest. Het project heeft de potentie de smartphonemarkt flink wakker te schudden en een glimp van de toekomst te laten zien. De vraag is echter of die potentie waargemaakt kan worden.

Project-AraDunnere smartphones, langere accuduur en grotere schermen met hogere resoluties, allemaal zaken waar momenteel flink op geconcurreerd wordt door de diverse smartphonefabrikanten. Google gaat echter de andere kant op en kiest voor een rigoureus andere aanpak: een modulaire smartphone. Er wordt hiervoor samengewerkt met onder andere het Nederlandse Phonebloks, dat ook bezig was met het idee een modulaire smartphone te ontwikkelen.

Momenteel is Google vooral bezig de puntjes op de i te zetten zodat alles tijdens de release op rolletjes loopt en gewoon werkt. In de tweede helft van het jaar moet Project Ara uit gaan komen en het eerste land waar de modulaire smartphone te koop is zal Puerto Rico zijn. Het gaat hierbij om een pilot en er is voor Puerto Rico gekozen vanwege de grootte van het land en leveranciers in het land. Google zal enkele busjes inzetten als mobiele winkels waar consumenten hun eigen modulaire smartphone samen kunnen stellen en kopen. In totaal zullen er zo’n 20 tot 30 modules beschikbaar zijn in 10 verschillende categorieën.

Hoewel Project Ara de potentie heeft de smartphonemarkt op zijn kop te zetten zitten er ook nog wel wat haken en ogen aan het verhaal. Zo zou de accuduur van een Project Ara-smartphone minder zijn dan de accuduur van een normale smartphone. Dat komt doordat alle hardware losgekoppeld is en daardoor minder efficiënt is dan normaal. Bij een normale smartphone zit veel van de hardware op één chip waardoor het zeer efficiënt te werk kan gaan. De losse modules hebben ook als nadeel dat de telefoon wat zwaarder en dikker wordt. Ook zou het toestel wat vreemd aanvoelen omdat de achterkant niet één geheel is.

De prijs van de modules is ook nog niet bekend waardoor niemand weet of Project Ara-modules duur zijn of niet. Het makkelijk kunnen aanpassen van je telefoon of het upgraden van bepaalde modules staat centraal, maar dat verhaal gaat vrij snel in rook op als de modules te duur zijn.

Bron: The Verge


Tags: , , ,