Gaat Samsung BlackBerry overnemen? BlackBerry zegt van niet.

BlackBerry verkeert al wat langer in zwaar weer maar sinds het roer omgegooid is lijkt het weer een beetje beter te gaan met de Canadese smartphonefabrikant. Toch verscheen deze week het gerucht dat Samsung BlackBerry over zou willen nemen.

Samsung zou BlackBerry voor ongeveer 6 miljard euro over willen nemen en de twee zouden al langer met elkaar in gesprek zijn. Reuters zegt papieren in handen te hebben waaruit dat zou blijken.

SamsungBlackberryZowel BlackBerry als Samsung hebben het gerucht al direct afgeschoten en zeggen beide dat er geen gesprekken zijn geweest. Ook zou er geen sprake zijn van een mogelijke overname. “BlackBerry is op de hoogte van bepaalde berichten die vandaag gepubliceerd zijn over een mogelijk bod door Samsung om BlackBerry over te nemen. BlackBerry is niet in gesprek geweest met Samsung om te praten over het (ver)kopen van BlackBerry. Het beleid van BlackBerry is om niet te reageren op geruchten of speculaties en zal daarom niet verder reageren“, aldus BlackBerry in een statement.

Volgens Reuters zou Samsung het vooral gemunt hebben op de patenten van BlackBerry. Zelf heeft Samsung niet een heel indrukwekkend patentenportfolio. Overigens is BlackBerry vaker in het nieuws geweest wat betreft een mogelijke overname of verkoop. Zo was er het gerucht dat BlackBerry zichzelf mogelijk wilde verkopen maar er zijn ook geruchten geweest over een mogelijke overname door Microsoft of Lenovo. Eerder zou BlackBerry al overgenomen worden door Fairfax maar door wat fouten in het financiële gedeelte heeft Fairfax op het laatste moment afgezien van de aankoop.

Gaat BlackBerry toch in de verkoop?

Wat belangrijk is om te onthouden is dat BlackBerry verschillende divisies heeft. Zo staan bijvoorbeeld de mobiele divisie en de softwaredivisie los van elkaar. Ook is BlackBerry veel bezig op de zakelijke markt en dat is momenteel ook hun reddende engel. Een verkoop van de mobiele divisie is dus niet heel ondenkbaar. Het is juist die divisie die voor rode cijfers zorgt en het afstoten van die divisie kan zorgen voor een positieve uitwerking voor het bedrijf. Daarnaast zijn er in het verleden ook al mogelijke gesprekken geweest en BlackBerry is al een keer bijna overgenomen.

Er wordt wel eens gezegd “waar rook is is vuur” en die papieren van Reuters moeten toch ergens vandaan komen. Ook zijn er tal van voorbeelden waarin een gerucht afgeschoten wordt maar daarna toch waar blijkt te zijn. Zo zou Nokia nooit overgenomen worden door Microsoft en Nokia zou niet bezig zijn met een herintreden in de smartphonemarkt (of toch wel?). Of dat betekent dat BlackBerry wél overgenomen gaat worden durven we niet te zeggen, maar we zouden er niet van op kijken.

Bron: Reuters & BlackBerry


Tags: , , , ,